Reklama
 
Blog | Petra Kolínská

Lukrativní obecní pozemek na smetaně s brusinkovým terčem

 

Zaručený recept, jak chutně naložit s obecním pozemkem v centru města.

Ingredience: lukrativní pozemek středí velikosti; renomovaná obchodní společnost; telefonní čísla radních;  kreativní právník; hrst neotřelých nápadů; špetka výjimek, těsná většina v zastupitelstvu, 2 PR specialisti

Příprava pokrmu trvá maximálně dva roky.

 

Vyhlédneme si středně velký lukrativní pozemek ve vlastnictví obce. Oslovíme vedení obce s návrhem na společný oboustranně výhodný projekt. Obec do společného podniku vloží pozemek, obchodník know-how potřebné ke stavbě komerční budovy, která bude oběma partnerům dlouhodobě vydělávat. Větší díl financí potřebných pro postavení budovy zajistí obchodník.

Projekt necháme pár měsíců uležet. Těsně před zahájením stavby projekt šlehačem nebo čímkoli, co je po ruce, rozmetáme na kousky.

Pozemek rozhodnutím zastupitelstva svěříme do užívání obchodníkovi za mírný poplatek. Ať si tam postaví něco sám. Situace na realitním trhu je přece jenom nejistá a obec tu není od toho, aby podnikala.

Reklama

Situace na trhu je nejistá, a proto obchodníkovi povolíme výjimku, aby komerční budova mohla být o něco větší, než si žádá okolní zástavba. Situace na trhu je nejistá, a proto obchodníkovi garantujeme předkupní právo k pozemku. Ostatně, co taky dělat  s pozemkem, na níž stojí budova někoho jiného?

Situace na trhu je nejistá, a proto si povinně jedno patro pronajme obec. Obavy z nároků na rozpočet neřešíme. Vždyť máme ty příjmy z pronájmu pozemku.

Aby připravovaný pokrm moc nesmrděl, najmeme PR specialisty. Ti obvolají redakce a upozorní na to, že obchodník je štědrý zadavatel reklamy. Domluví s architekty, že návrh administrativní budovy vyhraje nějaké ocenění. Specialisti také připraví ochutnávku před zastupiteli. Žijeme přece v demokracii a veškerá moc patří lidu.

Před servírováním můžeme okořenit trochou kritiky místních občanů, opozičních zastupitelů a pár urbanistů, kteří asi jenom někomu závidí zakázku.

Podobnost receptu s kontraktem mezi městskou částí Praha 6 a skupinou PPF není čistě náhodná. Autorka výslovně upozorňuje, že společnost PPF při obsazení pozemku na Vítězném náměstí striktně dodržuje zákony ČR i zdravý rozum developera. To jen radní a zastupitelé ODS a ČSSD jsou nešikovní kuchaři.