Reklama
 
Blog | Petra Kolínská

Krásy nulové tolerance

Zrušit městskou vyhláškou všechny herny v Praze zní pro leckoho radikálně. Postupné ukrajování ze seznamu povolených míst však v pražských podmínkách  nedává příliš smysl.

Pražská rada do své politické vize začátkem tohoto roku zařadila i postupné zavedení nulové tolerance hazardu. Jak velké úskalí může znamenat slovo „postupné“, ukázalo čtvrteční jednání zastupitelstva, na kterém bylo přerušeno projednávání novely vyhlášky, která by snížila počet povolených míst pro loterie o víc než třetinu. Navrhovatelé se pokusili v rámci již platných pražských pravidel snížit počet heren všude tam, kde o tom rozhodly městské část. S otevřením připomínkovacího řízení se však vyrojily desítky zastánců herny v téhle ulici či na tomto náměstí, kasina v tomto či onom hotelu.

Problém je nasnadě. Na jedné straně sporu stojí miliardový byznys – jen na odvodech hlavnímu městu zaplatili provozovatelé v minulém roce 913 miliónů korun. Na straně druhé jen ostrůvek politiků a aktivistů, kteří se přes letitý odpor herní lobby snaží zmenšovat obrovský prostor pro sociální problémy, jež všudypřítomné herny denně vytvářejí.

Nepoměr sil se projeví nejvíc tam, kde se město snaží určit seznam povolených míst. O každé se vede nerovná bitva na úřadech i v pražském zastupitelstvu. I proto zelení podporují politiku nulové tolerance, nediskriminační a systémové řešení, které může být doplněno jen systémovým pravidlem (např. povolením pouze kasin bondovského typu bez automatů), ale ne výjimkami, která někdo s někým vyhandloval. Miliardovému byznysu se závislostí a chudobou je nutné čelit přímo. Přešlapování Babišova ministerstva při předkládání novely loterijního zákona ukazuje, že to za nás nikdo jiný neudělá.

Reklama

Publikováno 20. června v deníku Právo