Reklama
 
Blog | Petra Kolínská

Mýty a fakta o prodeji rekreačního areálu Džbán

Rekreační areál celoměstského významu okolo Džbánu je od vánoc 2012 v rukou soukromníka. Koupil jej od státního podniku v likvidaci ve veřejné dražbě a byl jediným zájemcem. A v tom je ten háček.

 

Hlavní město i Praha 6 o chystané dražbě prokazatelně věděly, přesto se ji nezúčastnily a nepokusily se pozemky koupit.  Debata o Džbánu skončila pro vedení hlavního města ve chvíli, kdy ministerstvo financí odmítlo žádost o bezúplatný převod. Role Prahy 6 je ještě pikantnější.

Na úřadě Prahy 6 totiž někdo oznámení o dražbě pečlivě utajil před starostkou i občany.

Reklama

Starostka Kousalíková v říjnovém vydání radničních novin považuje „za alarmující fakt, že se Praha 6 se o prodeji pozemků dozvěděla až poté, co radnici oslovili zástupci vlastníka spolu s architekty“,

Dražebník přitom v souladu se zákonem o veřejných dražbách informoval město i městskou část v dostatečném předstihu a požádal je o vyvěšení dražební vyhlášky na úřední desku. Dražební vyhláška na úřad prokazatelně dorazila na začátku listopadu 2012 a bylo ji přiřazeno číslo jednací. Městská část však veřejně tvrdí, že v evidenci pošty dražební vyhlášku k prodeji Džbánu nemá. Paní starostka navíc v pořadu Na vlastní oči v rozporu se skutečností uvedla, že se obec nemůže veřejné dražby zúčastnit.

Vyvolávací cena – necelých 74 milionů – nebyla přemrštěná. Průměrná cena za metr čtvereční v případě areálu Džbán činí 150 Kč. Veřejně dostupný byl před dražbou i cenový odhad. Rozpočet hlavního města je 50 miliard, městská část měla v roce 2012 příjmy ve výši téměř 700 milionů. Zdroje tedy jsou a záleží jen na politickém rozhodnutí.

Hlavní město i městská část jsou přeborníci v rozprodeji majetku. Je na čase se začít věnovat také nákupům pozemků, zvlášť pokud je jejich veřejná prospěšnost zřejmá.

Praha 6 a hlavní město se v případě Džbánu dopustily hrubé chyby. Trochu ji zmírnit může jen pevná ruka územního plánování a razantní snaha dostat pozemky zpět do veřejného vlastnictví.